WhatsApp voor klantenservice: De voordelen en de kosten

Toen ik WhatsApp ging implementeeren voor de verbeterde bereikbaarheid en klantenservice van AliExpress Nederland had ik nog geen idee wat er zou gebeuren.

Nu, 6 maanden later, ruim 1500 chatgesprekken te hebben verwerkt samen met duizenden telefoontjes die netjes worden doorverbonden naar de telefonische klantenservice, ik geef vandaag een kijkje in de spreekwoordelijke keuken.

Om deze dienst te professionaliseren en verder uit te bereiden heb ik contact gehad met een aantal leveranciers van de teamsoftware leveranciers voor WhatsApp. Denk hierbij aan Obi4wan, Watermellon en ook Facebook zelf (inmiddels eigenaar van WhatsApp). De prijzen lopen behoorlijk uiteen, daarom leg ik hier uit hoe ik het heb opgelost voor een eenmalig bedrag veel lager dan de kosten van een maandlicentie van Obi4wan en al helemaal flink voordeliger dan Watermelon.

De oplossing voor WhatsApp voor klantenservice

Om te beginnen heb ik heel veel in huis gehouden. Dat betekend dus dat mijn WhatsApp systeem compleet draait aan mijn eigen internetverbinding. Voor WhatsApp gebruik ik een Chromebox computer, waarop ik WhatsApp for Business heb geinstalleerd. Dat is inmiddels een standaard mogelijkheid nu dat Android Apps ook op de Chromebox kunnen draaien.

Op dit moment handel ik de berichten nog alleen af via WhatsApp web op mijn laptop onderweg. Uiteindelijk zal dit gaan lopen via een team oplossing die Facebook (kostenloos) aanbied. Dat scheelt maandelijks letterlijk tussen de 250 euro (voor een licentie bij Obi4wan) en 1500 euro (voor Watermellon). Tevens geeft de gratis functies van Facebook een vergelijkbare functionaliteit.

Voor het doorschakelen van het 06-nummer heb ik een abonnement bij Simpel waar ik 5 euro per maand (inclusief BTW) voor betaal. Dit is inclusief onbeperkt bellen en dus ook doorverbinden. Ook zit daar 250mb data bij.  Een abonnement zonder data verkoopt Simpel niet. Als onnodig extraatje zit er ook 500 SMS berichten.

De komende tijd zal ik ook mijn kennis over de vaste telefoonlijn en de telefooncentrale delen. Wil jij meer weten over hoe AliExpress Nederland doet wat het doet? Voel je ook vrij om contact op te nemen.

Gewoon iets bestellen? Dat kan altijd via VanDijl.ga/ali, met die link help jij mij ook om deze site en de achterliggende systemen te blijven financieren.

Originally posted 2018-11-13 19:46:19.

Geef een reactie