Waarom moet ik BTW en inklaringskosten betalen?

Wanneer je iets buiten Europa besteld (bijvoorbeeld bij AliExpress) met een waarde hoger dan 22 euro, bestaat de kans dat je extra kosten moet betalen. Deze kosten bestaan uit 21% BTW en inklaringskosten van het postbedrijf. Deze kosten kunnen oplopen tot ruim 20 euro per bestelling. De inklaringskosten alleen zijn al ruim 15 euro bij PostNL.

Wordt jij geconfronteerd met deze kosten, ga dan naar vandijl.ga/ali om de prijs van het product wat jij hebt gekocht na te kijken. Is de prijs inderdaad hoger dan 22 euro, dan zal je de kosten moeten betalen. Inklaringskosten vertegenwoordigen, zeker bij kleinere bestellingen, een groot deel van het bedrag. Soms heb je geluk, dan slipt het product toch door de douane heen en hoef jij geen BTW en ook geen inklaringskosten te betalen.

Wat kan ik doen om Inklaringskosten en BTW te voorkomen?

BTW en inklaringskosten

Om er zeker van te zijn dat jij geen BTW of inklaringskosten hoeft te betalen zorg je dat de totale waarde van jouw bestelling onder de 22 euro ligt. Gaat het om meerdere producten, splits de bestelling dan zoveel mogelijk op. Iedere zending wordt namelijk los beoordeeld op BTW en ook op inklaringskosten.

Zo bestel ik regelmatig 2 keer 2 t-shirts, zodat de bestellingen los van elkaar binnenkomen. Zo komen beide bestellingen door de douane komen zonder extra kosten. Het combineren van beide bestellingen had mogelijk de extra kosten met zich meegebracht.

Wil jij duurdere producten bestellen, dan is de kans aanwezig dat je toch de extra kosten moet betalen. Deze zijn dan niet te voorkomen. Wel kan je aan de verkoper vragen of deze een lagere waarde wil opgeven, zodat de het pakketje mogelijk alsnog doorlaat.

Kom jij er niet uit? Spreek mij dan aan via de chat. Jij kunt natuurlijk ook contact opnemen via email om op die manier vragen te stellen. Helaas zijn er veel mensen die meerdere producten in 1 keer bestellen en zo de orderwaarde boven de 22 euro brengen. Helaas pakt de douane het pakketje er soms uit en moet je dus extra betalen. Wij hebben ook al producten besteld die zonder problemen door de douane heen kwamen.

Wat als jij BTW en inklaringskosten moet betalen bij een lage waarde?

Hoe vervelend ook, je zult het op moeten lossen met de douane. Stuur jouw betaalbewijs naar de douane, deze kan mogelijk het geheel opnieuw beoordelen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus probeer hoe dan ook altijd onder de 22 euro te blijven bij iedere bestelling. Toch pech? Dan heb je vast ook wel genoeg bespaart om de kosten een keer te betalen.

Originally posted 2018-01-26 14:54:37.

5 gedachten over “Waarom moet ik BTW en inklaringskosten betalen?

 1. Sulav Gurung Beantwoorden

  Hey Alexander,
  Ik heb een pakketje besteld bij AliExpress en ik moest dus inklaringskosten gaan betalen. Uiteindelijk dacht ik laat maar. Dus ik stuurde mijn pakketje terug, maar ik wil dus me geld terug. Kan jij iets voor me doen.
  Mvg,
  Sulav Gurung

 2. Rosita Beantwoorden

  Inklarings proces gestart op een telefoonhoesje, wat houd dat in als ik onder de 22 euro zit?

 3. Philip Beantwoorden

  Hallo, ik heb een camera lensje besteld en dat koste 2€ en 70 cent. Kreeg brief van bpost dat ik eerst 17€ moest betalen voor doane en administratie kosten. Ik heb het laten terugsturen.

Geef een reactie