Elektrische apparaten uit China: waar moet je op letten?

yellow bulb

Het kopen van elektrische apparaten via online platforms kan soms lastig zijn. Een van de bekendste platformen is AliExpress, waar je allerlei soorten producten uit China kunt kopen. Maar wat als het product niet voldoet aan de normen en regels die in Nederland gelden?

Een van onze lezers heeft ons benaderd met zijn verhaal over een plafondlamp met Bluetooth speaker die hij via AliExpress heeft gekocht. Het bleek dat het apparaat niet voldoet aan de Nederlandse normen en zelfs levensgevaarlijk kan zijn. Dit is natuurlijk zeer zorgwekkend en het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten als je elektrische apparaten uit China koopt.

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar keurmerken en certificaten. In Europa zijn er verschillende certificaten die aantonen dat een product voldoet aan de Europese normen en regelgeving. Voorbeelden hiervan zijn CE, TÜV, RoHS en FCC. Als een product deze certificaten heeft, kun je er zeker van zijn dat het product veilig is om te gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om de specificaties van het product te controleren voordat je het koopt. Let bijvoorbeeld op de voltages, vermogens en de specificaties van de kabels. Als er twijfel bestaat over de veiligheid van het product, kun je het beter niet kopen.

Tot slot raden we aan om contact op te nemen met de klantenservice van de verkoper voordat je het product koopt. Vraag naar de specificaties en keurmerken van het product en stel vragen over de veiligheid. Als de verkoper niet kan voldoen aan jouw eisen, kun je beter verder zoeken naar een andere verkoper die wel veilige producten verkoopt.

We hopen dat deze informatie nuttig voor je is en dat je veilig en met vertrouwen kunt blijven winkelen op online platforms zoals AliExpress. Blijf altijd alert en controleer de specificaties en certificaten voordat je een aankoop doet!

Originally posted 2023-03-07 18:37:50.

Geef een reactie