Krijg ik AliExpress garantie als ik iets bestel?

In Nederland zijn we gewend om op alles garantie te krijgen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de producten die je via AliExpress in China koopt? Krijg je dan ook AliExpress garantie? Zo ja, hoe lang? Zo nee, wat doe je als iets kapot gaat?

In dit artikel kijken we naar de AliExpress garantie.

Hoe is de garantie in Nederland geregeld?

We kennen in Nederland een wettelijke garantie. Die inhoudt dat we als consument altijd recht hebben op een goed product. Voldoet iets niet, dan heb je recht op reparatie, een nieuw product of teruggaaf van je geld.

Er bestaat zelfs geen termijn, omdat ieder soort product verschilt in levenstermijn.

Is er binnen 6 maanden na aankoop iets mis met het product, dan moet de verkopende partij bewijzen dat dit jouw schuld is. Daarna ligt die bewijslast bij jou als koper en moet jij het bewijs leveren.

En we kennen ook nog de fabrieksgarantie. Dat is een aanvulling op de wettelijke garantie. Deze geldt voor een bepaalde tijd. Dus bijvoorbeeld tot een jaar na aankoop. Heb je een jaar garantie en gaat je product kapot na 8 maanden, dan hoef je niet aan te tonen dat het jouw schuld is.

Op de site van de rijksoverheid lees je meer hierover.

Bijzondere garanties

Bij IKEA heb je een heel bijzondere garantie. 365 dagen na aankoop van een product, mag je het zonder pardon terugbrengen en krijg je je geld retour. Het kan zijn dat een kast toch niet zo mooi past in je interieur of die koekenpan kookt toch niet zo fijn. Verpakking en bon zijn niet nodig. Je krijgt gewoon je geld terug!

Een extra mooie service van IKEA

AliExpress garantie

Het liefst wil je garantie wanneer je een product koopt bij AliExpress. Het komt immers helemaal uit China. Je wilt er zeker van zijn dat je een goed product koopt.

AliExpress kent twee soorten garanties:

  • Basic Guarantees
  • Advanced Guarantees

Basic Guarantees houdt twee dingen in:

  1. Je krijgt je geld terug als je het product niet hebt ontvangen en als het product afwijkt van de beschrijving in de webshop.
  2. Je krijgt de garantie dat het product wordt bezorgd binnen de aangegeven termijn.

Advance Guarantee houdt in dat je garantie op een product kunt krijgen van 2 jaar. Deze garantie moet je in sommige gevallen extra bijkopen. Soms zit deze er automatisch bij in.

AliExpress garantie niet hetzelfde als NL garantie

De conclusie is dat de AliExpress garantie niet hetzelfde is als de NL garantie. Let daar goed op. Ook als je garantie bijkoopt, wil dat nog niet zeggen dat deze dezelfde is als de garantie die je gewend bent in Nederland.

Wanneer je een smartphone of een tablet koopt, dan wil je er zeker van zijn dat je een goed werkend product in huis krijgt.

Onthoudt wel dat deze goedkopere producten in China geproduceerd zijn met de Chinese kwaliteitsrichtlijnen. Die wijken af van de Nederlandse en Europese richtlijnen.

Let op 3 dingen als het gaat om AliExpress garantie:

  1. Krijg je wel of geen garantie?
  2. Hoe lang is de garantie termijn?
  3. Wat valt binnen de garantie?

AliExpress garantie claimen

AliExpress biedt je dus een kopersgarantie. Alleen via de betreffende verkoper kun je productgarantie krijgen, deze garantie is niet standaard.

Wil je de kopersgarantie in werk stellen dan neem je via de site van AliExpress contact op met hun klantenservice team. Zij zullen je helpen om er samen met de verkoper uit te komen.

Lukt dat laatste niet. Dan maak je een “dispute” aan (geschil). Dat kan tot 60 dagen na het betalen voor een product. Daarna krijg je 15 dagen extra.

AliExpress adviseert zelf ook om hen erbij te betrekken. Zij faciliteren immers de webshops. AliExpress is ook vrij streng als het gaat om webshops binnen AliExpress die er een potje van maken. Veelal worden die er zonder pardon uitgeknikkerd, want AliExpress wil haar reputatie hoog houden.

Juist omdat AliExpress zo streng is, is de kans groot dat de verkopers snel zullen reageren. Mocht dat niet het geval zijn, dan neem je contact op met AliExpress.

De Advance Guarantee laat je ook via AliExpress lopen. Je doet een aanvraag en dan krijg je een reactie van het garantie team. Soms binnen 2 soms binnen 5 dagen. Dat verschilt.

Meestal vragen ze je om het apparaat op te sturen, zeker als ze de aanvraag hebben geaccepteerrd. Na 15 dagen krijg je het dan retour.

Ook hier geldt dat je AliExpress erbij moet betrekken. Zij kunnen heel veel voor je regelen met de betreffende verkoper.

Tot Slot

Om teleurstelling te voorkomen willen wij je op het hart drukken dat de garantie die je daar krijgt anders is dan de garantie die je in Nederland gewend bent te krijg.

Let bij het claimen van garantie ook op de voorwaarden die gelden. Het zijn er niet veel, maar ze zijn wel belangrijk om in acht te nemen.

Uiteindelijk wil jij een werkend product.
Uiteindelijk wil AliExpress een betrouwbaar platform.
Uiteindelijk wil de verkoper een positieve review.

Iedereen heeft er baat bij dat een bestelling goed verloopt. Heb je hulp nodig bij het indienen van een garantie claim bij AliExpress, twijfel dan niet en neem contact op.

Wij kunnen je begeleiden en helpen op de juiste manier een claim in te dienen.

Via de site AliExpress kom je bij Alibaba uit, dat is het moederbedrijf. Daar vind je een Rules Center. Dit zijn de regels waar Alibaba en dus AliExpress zich aan dienen te houden, maar ook wat hun algemene voorwaarden zijn naar hun klanten toe. Mensen zoals jij en ik die dagelijks bestellen bij AliExpress.

Ik kan me voorstellen dat jij hier niet helemaal in wilt duiken. Daarom kun je het beste contact op nemen met iemand van AliExpress als er issues zijn met je bestelling en levering.

Of neem contact op met ons. Stel je vraag en wij helpen je verder.

 

 

Originally posted 2018-09-25 10:00:27.

Geef een reactie