Invoerrechten AliExpress 2018, hoe zit het ook alweer?

De invoerrechten AliExpress 2018 zullen niet zoveel verschillen van de invoerrechten van 2017.

Toch is het verstandig om er bij stil te staan. Wanneer je weet wat je kunt verwachten, zullen er geen onaangename verrassingen achteraf zijn.

Het liefst betaal je zo min mogelijk en liever helemaal geen invoerkosten. Toch, kom je niet onderuit als je bepaalde producten via AliExpress bestelt.

Dus handig om te weten hoe het ook al weer zit met die invoerrechten AliExpress 2018.

Wat zijn invoerrechten?

“Invoerrechten zijn indirecte belastingen die de staat heft bij de invoering van goederen vanuit het buitenland. Deze invoerrechten zijn onderdeel van de douanerechten.”

Dit is de definitie die het juridisch woordenboek geeft.

Als we verder zoeken naar de term invoerrechten, dan kom ik er al snel achter dat deze term, evenals de term uitvoerrechten, niet meer gebruikt worden. Tegenwoordig spreekt men van douanerecht.

Douanerecht wordt gezien als de bescherming van de eigen markt, tegen concurrentie uit het buitenland.

Het is ook altijd de douane die deze belasting zal innen. Onthoud hierbij dat de douane geen onderscheid maakt tussen particulieren en bedrijven. Jij als particulier hebt ook de plicht om deze belasting te betalen.

De hoogte van de douanerechten bestaat uit een aantal componenten:

  1. Transactiewaarde
  2. Vrachtkosten
  3. Verzekeringskosten

Wat hebben die invoerrechten met AliExpress te maken?

AliExpress is een buitenlands bedrijf. Een online webshop die bestaat uit honderden klein webshop. Allemaal gerund door Chinese ondernemers die producten via de Aliexpress webshop aanbieden.

Zodra jij een product bestelt bij AliExpress ben jij iets aan het invoeren. Ook al ben je particulier, dat maakt voor de douane niet uit. Je voert iets in. En daar moet jij invoerrechten over betalen. Of douanerechten, zoals dat nu officieel heet.

Een shop eigenaar die iets verstuurd naar Nederland, zal op de verpakking moeten aangeven wat er in zit en hoeveel het waard is.

Op een pakje van AliExpress zul je dat ook altijd zien staan. Zo weet de douane of er douanerechten, voorheen invoerrechten, moeten worden betaald door jou als ontvanger.

Wat moet jij met die invoerrechten als klant van AliExpress?

Voor jou als klant van Aliexpress is het belangrijk om te weten wanneer je de douanerechten moet betalen.

Wanneer je een product bestelt dat €5,00 kosten, dan betaal je niets. De grens is €22,00. Voor alle producten die meer dan €22,00 kosten betaal je dus invoerrechten.

Let op: wanneer je 5 producten van €5,00 in 1 keer bestelt, dan is je bestelling dus €25,00 en moet je douanerechten betalen.

Het is in dit geval dus voordeliger om het product in 5 verschillende bestellingen te bestellen, dan in 1 bestelling.

Het is dan ook heel zuur als je iets bestelt dat €22,50 kost. Dan betaal je douanerechten. Dan kan er zomaar ineens €18,00 euro extra worden berekend. Terwijl jij dacht een goedkoop product te bestellen, betaal je misschien door de douanerechten in eens meer dan wanneer je het in Nederland bestelt.

Je kunt zelf de douanerechten berekenen. Over de bestelling betaal je 21% BTW. Daaroverheen komen nog de inklaringskosten van €12,50 (PostNL) of €17,50 (EMS). Deze laatste zijn standaardtarieven die niet onderhandelbaar zijn.

Tot slot

Goed opletten dus. Invoerrechten AliExpress 2018 zullen niet zoveel verschillen van 2017. MAAR let wel op hoeveel je moet betalen.

Meer informatie over douanerechten en inklaringskosten vind je op www.douane.nl.

 

Originally posted 2018-09-15 19:50:13.

Geef een reactie